Rudolf Kocéa - Wanderung

30 april t/m 19 juli 2023 (verlengd t/m 26 juli 2023)
Voor de tentoonstelling Wanderung koos Rudolf Kocéa als inspiratiebron nu eens niet voor berichten en foto’s uit het nieuws.
Door de Coronacrisis was er tijd om naar buiten te gaan en wandelingen te maken. De schoonheid van de natuur die hij op die wandelingen tegenkwam, in bossen en bij meren, beeldt hij uit in sieraden met veel groen- en blauwtinten in emaille.
De serie ‘Wanderung’ (Wandeling) beelden steeds kikkers en padden uit, waarbij de term ‘Wanderung’ niet alleen zou kunnen slaan op zijn eigen tocht, maar ook op de term paddentrek. Een hele serie ringen en armbanden is ook geïnspireerd door de natuur maar ook is een aantal hoogtepunten uit persoonlijke momenten uitgebeeld in sieraden.
Deze tentoonstelling laat een wat meer kwetsbare kant zien van Rudolf Kocéa, van iemand die niet alleen de turbulente wereldpolitiek op de voet volgt, maar ook tijd neemt voor een meer ingetogen kant van hemzelf. Even weg van de zware momenten waarmee je wordt overspoeld in het nieuws. Ondergedompeld in een fascinerende en mysterieuze wereld die zich weinig aantrekt van hetgeen zich om ons heen afspeelt. Hoopvol en opbeurend.
Wat blijft is Kocéa’s stijl, schijnbaar achteloos gemaakte sieraden die bij nadere bestudering blijk geven van een bijzonder vaardig en tijdrovend proces van onder meer ciseleren, graveren en emailleren.
Michiel Heffels