Geschiedenis

Geschiedenis

In 1979 opende Marie-José van den Hout een kleine galerie aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen, een Nederlandse stad aan de Waal in de Provincie Gelderland. Aanvankelijk toonde ze sieraden van haar broer voor in de galerie en beeldende kunst in een witbetegelde ruimte achterin. Na enkele jaren besloot Marie-José dat ze zich wilde specialiseren in een ander soort sieraden, dus in 1987 verhuisde de galerie naar een grotere ruimte aan de Ganzenheuvel en begon sieraden te tonen van plaatselijke kunstenaars, zoals Nel Linssen en Herman Hermsen die beiden banden hadden met Nijmegen.

In 1989, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de galerie, organiseerde Marie-José een kammententoonstelling. Uiteindelijk reisde de tentoonstelling naar Japan, Duitsland, Italië en Zwitserland, met internationale erkenning voor Marzee als gevolg. Na het succes van de kammententoonstelling verhuisde de galerie in 1995 opnieuw, deze keer naar het pand waar ze nog steeds zetelt, een voormalig graanpakhuis aan de oever van de Waal, een bouwval die werd gerestaureerd om onderdak te bieden aan de galerie en de Marzee Collectie. Het gebouw, oorspronkelijk De Gouden Schepel genoemd, was in 1904 gebouwd met balken van een zeventiende-eeuws gebouw dat daar had gestaan. Het werd sympathiek gerenoveerd door de architecten Bert Dirxx and Peter Groot van bureau Dirrix Van Wylick Architecten uit Eindhoven. With the addition of a seven metre high glass house on the side of the building, an iron staircase running through the centre and high windows replacing the shutters to give a view across the river, Marzee is now a magnificent four-storey structure with an unprecedented 850m2 of exhibition space.

1979 – Marzee opent in de Lange Hezelstraat in Nijmegen een galerie voor sieraden en beeldende kunst.

1986 – Marzee organiseert de eerste Graduate Show, door werk te tonen van studenten van Nederlandse kunstacademies uit Amsterdam, Arnhem en Maastricht.

1987 – De galerie verhuist naar een grotere ruimte op de Ganzenheuvel en richt de aandacht op hedendaagse sieraden.

1989 – Marzee viert haar tiende verjaardag met Kammen (Combs), een tentoonstelling van 100 kammen, gemaakt door internationale sieraadkunstenaars, op uitnodiging van Marie-José. Na het succes in Nijmegen en in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, reist de tentoonstelling naar Japan, Duitsland, Italië en Zwitserland en bezorgt Marzee internationale erkenning.

1993 – In de galerie is een tentoonstelling georganiseerd van amuletten, gemaakt door de kunstenaars voor Marie-José die haar rug had gebroken bij een ernstige val in 1992.

1995 – Marzee moves to a 850m2 restored grain store on the Waalkade, making it the largest independent gallery for jewellery in the world

De Marzee Eindexamententoonstelling wordt internationaal, werk van studenten van over de hele wereld wordt getoond.

1997Sieraden, de Keuze van start in Amersfoort.

1998Feldversuch, met werk van studenten van Dorothea Prühl van Burg Giebichenstein, in Halle (Saale) is de eerste van onze School projecten.

1999 – De eerste Marzee Prijs wordt toiegekend aande Duitse kunstenaar Dorothea Prühl.

2004 – Om de 25ste verjaardag van de galerie te vieren wordt de Marzee Collectie opengesteld voor het publiek.

2019 Present – 40 Jaar Galerie Marzee gaat open ter gelegenheid van onze 40ste verjaardag. Iedere kunstenaar van de galerie toont een nieuw werk, naast een cadeau voor Marie-José, gepresenteerd in een klein houten doosje, waarmee het een intieme en persoonlijke geschiedenis van de laatste 40 jaar wordt.

De sieradencollectie van Jur and Thea van Lee-Ellis, goede vrienden van Marie-José, wordt geschonken aan de Stichting Marzee Collectie ter gelegenheid van de 40ste verjaardag, en ter ere van wat de 100ste verjaardag van Jur zou zijn geweest.

Marie-José wordt onderscheiden met de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, ze wordt ook benoemd tot ‘Galeriehouder van het jaar’ aan de Rhode Island School of Design. Ze richt ook de Kunstkamer in bij de derde editie van de tentoonstelling over goud in het Museo del Gioiello in Vicenza, Italië

De eerste Alumni tentoonstelling wordt gehouden, met werk van Herman Hermsen en alumni van de University of Applied Sciences Düsseldorf .

2020 – De Gerda Sondag Collection, in 2018 geschonken aan de Stichting Marzee Collectie, wordt voor het eerst getoond.