De Marzee Internationale Eindexamen Tentoonstelling

De Marzee Internationale Eindexamen Tentoonstelling

De Marzee Internationale Eindexamen Tentoonstelling, die elk jaar van augustus tot oktober wordt gehouden, is ongetwijfeld het hoogtepunt van onze tentoonstellingskalender. Hiermee willen we het werk van een nieuwe generatie sieraadkunstenaars ondersteunen; hun zichtbaarheid bij het grote publiek vergroten en een dialoog tussen de makers en hun dragers stimuleren.

De eerste Marzee Eindexamen Tentoonstelling vond plaats in 1986 en is sindsdien uitgegroeid van een bescheiden tentoonstelling met werk van een klein aantal studenten van de Nederlandse scholen – de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem – tot een evenement dat zijn weerga niet kent in omvang en reikwijdte. Sinds 1995 zijn er studenten van een groeiend aantal internationale scholen en academies in de tentoonstelling opgenomen, die een fascinerend inzicht geven in de ideeën en zorgen die jonge kunstenaars van over de hele wereld motiveren. Naast de tentoonstelling organiseren we een eendaags symposium. Hierin krijgen de deelnemende afgestudeerden de kans om met hun generatiegenoten in gesprek te gaan en hun werk, hun inspiraties, hun aspiraties en de uitdagingen waar ze voor staan als ze een leven buiten de ondersteunende omgeving van een school aangaan, te presenteren en te bespreken.

Elk jaar kennen we de Marzee Graduate Prijs toe aan enkele van de meest veelbelovende afgestudeerden als erkenning voor hun uitmuntende werk. De priiswinnaars krijgen een verblijf van een week aangeboden op het Ravarylandgoed in België, het daar gecreëerde werk wordt tentoongesteld tijdens de Eindexamententoonstelling van het jaar erop.