Winnaars van de Marzee Eindexamenprijs 2020

We zijn onder de indruk van het prachtige werk dat alle afgestudeerden van dit jaar in buitengewone omstandigheden hebben verricht. Wij zijn verheugd de negen winnaars van de Marzee-Eindexamenprijs van dit jaar bekend te maken:

Faye Butler (RMIT University, Melbourne, Australië)

wiens werk het geheugen en de gevolgen van het verlies ervan verkent en hoe we veerkracht vinden door middel van identiteit en collectieve herinnering.

Virginia Escobar (Alchimia, Florence, Italië)

Door het onderzoeken van de fysieke identiteit en het idee van uniciteit en individualiteit, dagen Virginia’s gezichtsmaskers uit hoe maatschappelijke normen onze perceptie van schoonheid en veroudering beïnvloeden.

Katie Gibbon (Central St Martins, London, Verenigd Koninkrijk)

Katie’s delicate, fragiele werk weerspiegelt haar gevoelens over de milieucrisis en de impact van de mensheid op de planeet.

Adam Henderson (Royal College of Art, London, Verenigd Koninkrijk)

Gericht op het ontmantelen van sociale structuren door de lens van Ipse Dixit, een Latijnse term die wordt gedefinieerd als ‘een dogmatische en onbewezen uitspraak’, is de collectie van Adam een studie over nationale identiteit, patriottisme en nationalisme.
Levan Jishkariani (Trier University of the Applied Arts, Idar-Oberstein, Duitsland)

Sociale structuren, regels, wetten, educatieve maatregelen, beperkingen, dogma’s, systemen – dat zijn de uitgangspunten voor het werk van Levan. Het omzetten van de gedachte in materiaal, de stukken passen zich aan, worden deel van het lichaam.

Steven Kaplan-Pistiner (Rhode Island School of Design, Providence, Verenigde Staten)

Van zijn werk zegt Steven: ‘Als ik het hout nader, liggen de knopen al binnen. Terwijl ik snij, worden de knopen, wonden, lichter, losser… Het zijn voorwerpen van spanning die niets op zijn plaats houden dan hun eigen bestaan… er is geen moment van oplossing, alleen ontwikkeling zoals ze worden beleefd – en zo werken we tegen vervreemding.’.

Juliette Même (HEAR, Strasbourg, Frankrijk)

Hoewel kleine ingrepen, onthult Juliette’s werk de waarde, de kostbaarheid van dingen of materialen die geacht worden oninteressant, onopgemerkt en alledaags te zijn.

Simon Swale (Otago Polytechnic, Dunedin, Nieuw Zeeland)

Bezorgd over hoe we over afstand communiceren – over geografische grenzen, tijdzones en taalbarrières heen, beschouwt Simon’s werk het potentieel van objecten om te bemiddelen in de ruimtelijke relatie en ervaringen van het dagelijks leven.
Pei Wu (Trier University of the Applied Arts, Idar-Oberstein, Duitsland)

Wat maakt ons wie we zijn? Wat beïnvloedt onze persoonlijkheid? Dit zijn de vragen die Pei bezig houden in haar werk. De ouder-kind relatie is fundamenteel, vooral in de vroege kinderjaren, maar sommige Oosterse culturen, zegt ze, geloven dat deze invloed al voor de geboorte begint – een band die door vele levens is ontstaan.