Marzee Internationale Eindexamententoonstelling
18 augustus - 30 oktober 2019

Het laten zien van werk van onze selectie van de meest uitmuntende afgestudeerden van dit jaar van scholen en academies over de hele wereld tijdens deze 33e Eindexamententoonstelling, is een overtuigende erkenning van de kwaliteit en de diversiteit van de visie en de vaardigheden van jonge kunstenaars.

De tentoonstelling belicht zowel regionale variaties in visuele uitingen als de collectieve zorgen die de afgestudeerden voortstuwen. Veel van het werk van dit jaar, het meest merkbaar in Europa, is donker, zwaar beladen met verlangen, verlies, eenzaamheid en het zoeken naar bescherming en behoud. Niet verwonderlijk, misschien, in deze vreemde en turbulente tijden dat zo velen troost zoeken in talismannen van veiligheid en stabiliteit, amuletten en rituele voorwerpen als pantser tegen de kwetsbaarheid van de huidige menselijke conditie. Er is overal verandering, en de zachte verstrengeling van herinneringen en objecten als de kunstenaars reizen door suggestieve verschijningsvormen van gekoesterde momenten; tastbare belichamingen van opeenhopingen van tijd en de restsporen die ons bestaan volgen terwijl we lopen, werken, communiceren, liefhebben, herinneren. Met alle gemeenschappelijke uitgangspunten is het werk net zo divers als de makers en een viering van zelfontplooiing in een steeds kleinere en meer met elkaar verbonden wereld.

Impressies van Ravary zijn te vinden in het glazen huis in een tentoonstelling van werk van een aantal prijswinnaars van vorig jaar, evenals een serie foto’s die hun verblijf documenteert. 

Dit jaar zijn de winnaars van de Marzee Eindexamenprijs:

Joy Bonfield Colombara – Royal College of Art, London (VK)
Erinn Michelle Cox – EKA (Estonian Academy of Arts) (Estland) 
Eunji Han – Kookmin University (Zuid Korea)
Esther Heite – University of Applied Sciences Dusseldorf (Duitsland) 
Valerie James – Rhode Island School of Design (VS) 
Cathryn Jasterzbski – Rhode Island School of Design (VS) 
Kyung Jin Kim – Academy of Fine Arts Nuremburg (Duitsland) 
Triin Kukk – EKA (Estonian Academy of Arts) (Estland) 
Merlin Meremaa – EKA (Estonian Academy of Arts) (Estland) 
Felicia Mülbaier – Trier University of the Applied Arts, Idar-Oberstein (Duitsland) 
Barbora Opátová – Trier University of the Applied Arts, Idar-Oberstein (Duitsland) 
Chloe Valorso – Royal College of Art, Londen (VK)